California

yurok

Yurok

Deze Yurok uit California draagt een seremoniele hoofdtooi Bij deze seremonies werd uitgebreid gedanst. De indianen van California namen soms cultuurelementen Van hun buren aan. Zo woonden de Yurok ook in houten huizen net als de indianen van de Noordwestkust Andere stammen in dit gebied hadden primitieve woningen van bijvoorbeeld gras en takken: wickiups!
Ze leefden met name van het verzamelen van vruchten, noten en wortels uit de natuur Er werden veel eikels verzameld. Giftige stoffen werden eruit verwijderd. Ze werden vermalen tot meel en in brood en koeken verwerkt. Deze indianen waren dan ook erg bedreven on het manden vlechten, dat waren de containers voor alles wat er verzameld was. Verder jaagde men op kleiner wild(zoals b.v. konijnen)
Aan de kust werden schelpdieren genuttigd. Verder was de visvangst belangrijk. De stammen in California werder door de blanke overheersers in rap tempo uitgeroeid, hetzij door overgebrachte ziektes of door geweld. Of ze werden gedwongen opgenomen bij missiposten van de Spaanse missionarissen.

Vooral na de Goldrush van 1848 gold voor de toch al meest vreedzame indianen geen pardon. De goudzoekers hadden geen enkel respect voor ze en mochten ze in de weg staan, dan werden gemakkelijk uit de weg geruimd.  Ze werden soms nog gesteund door de militie.

Een van de laatste wilde indiaan, Ishi, werd in 1911 aangetroffen. Hij leerde ons veel over de oude leefwijze van de Yahi Yan. Ishi  betekent eigenlijk gewoon man in z'n eigen taal. Zie  verder op deze pagina!

Stammen
 1. Yurok
 2. Karok
 3. Tolowa
 4. Hupa
 5. Wintu
 6. Pomo
 7. Karok mand
 1. Miwok
 2. Yokuts
  • Northern Valley Yokuts
  • Southern Valley Yokuts
  • Foothill Yokuts
  Yokut mand
 1. Salinan
 2. Chumash
 3. Serrano
 4. Gabrielino
 5. Shasta
 6. Nisenan
 7. Patwin
 8. Diegueño
 9. Wishram
 10. chumash rotsschildering
hupavrouw

Hupa vrouw

Californische indianen

Traditionele dracht

nisenanvrouw

Nisenan vrouw 1874
sargentsambo

Klamath River Shasta 1881
Sargent Sambo
patwinvrouwen

Patwinvrouwen met hoofd
draagbanden, manden en cradleboard
nisenan16kl

Nisenan princes
diegueño

Diegueño man met bodypaint in zwart en wit

yurokhuisYurok huis

Ook in California werden verschillende type woningen gebruikt. De Yurok in het noorden maken net als hun buren houten huizen, maar niet uitbundig versierd.

dieguenohuis
Diegueno wickiup

Verder waren woningen erg primitief:uiteenlopende wickiups, hutten van takken en gras. Soms zat daar een duidelijke vorm in zoals bij de hutten in het zuiden van California. Deze hutten zijn te vergelijken met de wickiups van de Apache of de eenvoudige onderkomens van de Paiute.

zuidwestart3Pomo hut

Deze hut had weer een andere vorm dan de wickiup hier naast met de ingang meer in de lengterichting.

Calwickiup
Wickiup uit Zuid California     

Een hut met een wat rondere meer afgewerkte vorm


shastavrShasta vrouw uit Noord-Californië

wishrammeWishram meisje met typische hoofdbedekking

yurok20-10

Yurok man voor woningen in de stijl van de Noord-Westkust

hupavrouwcal

Hupa vrouw 

captainjohnhupa


Captain John : Hupa.

dancers

Rituele dans

junipero

Fr. Junipero Serra

Wetenswaardigheden

De Hupa zijn vooral bekend om hun prachtige versierde manden. De vrouwen gebruikte kleine ronde mandjes als hoofddeksel De mannen gebruikten voor het vissen uitgeholde kano's
Bij de jacht werden er platte brede bogen gebruikt.

De Big Head dans werd uitgevoerd door mannen van een speciaal genoodschap in midden California.
De dansers droegen enorme hoofdtooien en dansten van oktober tot mei om te voorkomen dat de wereld ineen zou storten. Bij de dansen werden de lichamen druk beschilderd.

Rituelen rond de dood vonden veel plaats. De indianen waren erg bang voor de geesten van de dood. Het lichaam van een dode. werd tezamen met de bezittingen verbrand
Zo bleven de geesten weg

Veel indianen hebben een lange tijd gewoond op de missieposten van de Spanjaarden. Fr. Junipero Serra stichtte vele Fransiscaner missieposten. De indianen werden streng aangepakt en moesten ook zwaar werk verrichten. Onvolgzaamheid werd streng gestraft.
Na
1830 raakten de missieposten in verval  Toen konden veel indianen het dagelijks leven niet aan. Een groot aantal stierf er ook vanwege ziektes of indianen werden uitgeroeid door goudzoekers na 1848. soms ondersteund door de militie. Zie verder hieronder.

calindian20     chulamni       
 Indiaan uit Californië                                             Chulamni- Yokut   
missie     

San Diego de Alcalo, de eerste missiepost.      

De Yokuts uit de Northern Valley, met name de Chulamni, jaagden zomers geheel naakt. Ze droegen het haar met haarbandje en oorversiering van donsveren. De mannen waren ook herkenbaar aan de tatoeage op de kin in de vorm van drie strepen.

yokut18  yukihd

Yokut jager                                            Yuki met danshoofdtooi,hierin zijn                                                                                  spechtscalpen verwerkt.

Een beroemde naam?

Ishi is boven al genoemd. Hier zien we hem nog met lang haar. Al snel zou hij dat helaas onder invloed van de blanken kortknippen.Verder komen er geen beroemde namen naar voren.Misschien komt dat wel doordat de stammen in Californië voor de komst van de blanken een vrij vredelievend bestaan vierden en later minder de kans hadden om zich agressief te verzetten tegen de goudzoekers en militie. Voordat dat kon gebeuren waren er al vele indianen gestorven aan ziektes die door o.a. de Spanjaarden waren meegebracht en waartegen ze geen weerstand hadden.  Ishi stierf zelf aan zo'n ziekte in 1916 en dat doordat hij in contact kwam met de blanke "beschaving".
 Hoewel de strijd van de Modocs net aan de grens ook hier zijn invloed had hoort Kintpuash thuis bij het Plateau. zie aldaar Hier daarom gewoon een aantal indrukken van de verschillende stammen over hun uiterlijk en rituelen.
De Karok-vrouw draagt ook een gevlochten hoofddeksel en markante tatouage op de kin. Het hoofddeksel vinden we ook terug bij de Hupa-vrouw achter de hertehuiddanser.
ishideyahi

Ishi

karok

Karok vrouw

hupa

Hupa hertehuid-danser

miwokdans

Miwok man in seremonieel kostuum

Cal indiaan

Yokut man met hooftooi van 

medicijnman

yokutchildren
Yokut Kinderen


hupamedic

Kleurplaat van Hupa Medicijnvrouw
Indianen in de 20e en 21e eeuw: nieuwsfeiten.

In 1969 bezetten een groep indianen het gevangeniseiland Alcatraz, ooit opgekocht door de goeverneur van Californië: Fremont. Ze wilden er een cultureel centrum van maken en ook aandacht vragen voor de problemen waarmee ze te maken hadden.  De regering wilden hun eisen niet inwilligen en gelaste hen het eiland te verlaten. Die bleven zitten waar ze zaten. Van allerlei kanten kwam er steun van de Amerikaanse bevolking, onder andere ook van artiesten.
De indianen hielden het19 maanden vol en intussen werd er steeds onderhandeld, maar zonder succes. De indianen bekladden de gebouwen op het eiland ook met graffiti en dat werd mede de aanleiding om de Indianen desnoods met geweld te verwijderen.
In 1971, op 11 juni, werden de laatste indianen, die zich niet verzetten, door de Federal Marschals van het eiland verwijderd.
Sindsdien is het eiland een National monument. Het werd ook nogal eens als decor voor films gebruikt.
1975.  Nu steeds meer geprotesteerd wordt tegen de walvisvangst. Zoekt men een tegenhanger voor de onmisbare minerale spermaceti olie. Indianen uit Californië en Arizona wonnen  een minerale olie uit  Jojabastruiken die gelijkwaardig is aan de Walvisolie. De struik groeit in Woestijnachtige gebieden. Als de indianen de teelt ervan ter hand willen nemen dn kan dat ook een bijdrage worden voor hun inkomsten.

naar boven